AHA-syror och peeling

AHA-syror berör bara det yttersta lagret på Stratum Corneum (SC), som på svenska brukar kallas hornlagret. Där gör de att de yttersta hudcellerna stöts bort snabbare. Detta kan i sin tur göra huden mer benägen att ta upp andra ämnen, vilket är ett argument för att enbart använda exfolierande råvaror i samband med andra råvaror som är av mycket hög kvalitet.
 
SÅ HÄR FUNGERER DET
AHA-syror används ofta som ett samlingsnamn på syrliga ämnen som när de appliceras på huden löser upp det yttersta lagret av döda hudceller. Detta är en metod att påskynda hudens nybildning i dess djupare lager som enbart passar för den som har en tålig hud (en hud med väl fungerande skyddsbarriär). Den funktion som möjliggör denna metoden är ett återkopplingssystem på ytan av huden. Detta skickar signaler till hudlagren längre ner – här behövs nybildning av hud! Utan denna återkoppling skulle AHA-syror och peeling bara resultera i ett nednötande av huden. Den cykel som en hudcell genomgår går allt långsammare ju äldre vi blir, vilket innebär en hud av sämre kvalitet – med ålderstecken som följd. Att med hjälp av AHA-syror snabba upp nybildandet av celler är ett sätt att faktiskt föryngra huden. Och det sker på ytan av huden!
 
PEELING
Peeling brukar användas för att beskriva olika sätt som de yttre hudcellerna kan avlägsnas på. Det kan ske mekaniskt med små partiklar som masseras på huden – som i ansiktsbehandling med florsocker – men kan även ske med syrliga ämnen som AHA-syror. Samlingsnamnet för olika syrliga ämnet i denna grupp brukar benämnas kemisk peeling. Detta innefattar även peeling med naturliga ämnen som till exempel frukt och grönsaker.
 
BIVERKNINGAR
När det gäller peeling – mekanisk eller kemisk – finns alltid en biverkning som innebär att huden blir mer känslig för sol på grund av att vi har färre döda hudceller som skyddar oss. Det är därför viktigt att sluta använda peeling minst tre veckor före en utlandsresa, att inte använda dem på sommaren, samt att använda solskydd. Det är heller inte lämpligt att hela tiden hålla på med denna metod, vilken på sikt kan skada hudens skyddsbarriär. En kur under hösten är det lämpligaste. Och som redan nämnts: detta är en metod som inte lämpar sig för känslig hud!
 
HELENA ERIKSSON
Ekologisk hudvårdsterapeut
Diplomerad fytoterapeut
Produktutvecklare på Färg & Förändring
 
 
Stäng denna flik.