”Aluminiumfria” deodoranter

Ofta talas det om aluminiumfria deodorannter. Det som ofta menas då är att deodoranten inte innehåller aluminiumklorid, ett ämne med liten molekylstorlek som inte bara motverkar dålig lukt, utan även själva svettningen. Detta blir möjligt genom att aluminiumkloriden pluggar igen porerna som orsakar svettning. Dessa produkter brukar kallas antiperspiranter.
 
Grundämnet aluminium förekommer däremot i jordskorpan och hela vår omgivning, ofta bundet i olika naturliga salter. Det naturliga mineralsaltet innehåller molekyler av större storlek, som inte kan ta sig in i våra kroppar. Potassium alum heter det mineralsalt som ofta används i naturliga deodoranter. Det motverkar inte svettning, men däremot bakterietillväxt på huden och därigenom dålig lukt.
 
Det som gör våra deodoranter så effektiva är den unika blandningen av ämnen med deoeffekt. För dig som inte tål potassium alum har vi gjort en speciell deodorant: Lindblomma deodorant. Att du inte tål ett ämne innebär inte att ämnet i sig är farligt. Men för dig som reagerar på det är det givetvis olämpligt. Jämför exempelvis med nötallergi.
 
HELENA ERIKSSON
Ekologisk hudvårdsterapeut
Diplomerad fytoterapeut
Produktutvecklare på Färg & Förändring
 
 
Stäng denna flik.