Antioxidanter

Oxidation är det som händer när till exempel en olja härsknar. Det går tydligt att känna på doften att något hänt. Men vad har hänt?
 
Syre är helt livsnödvändigt för oss, men paradoxalt nog kan det även vara farligt. Det syre som är bra för oss är syre som är förankrat med andra ämnen som H2O – vatten, eller CO2, koldioxid. Luften vi andas innehåller syre som består av två sammanlänkade syreatomer med beteckningen O2. Det är syreföreningar som vi andas, dricker och andas ut. Syre produceras av växterna i fotosyntesen. Atmosfären bildades för länge sedan av gröna vattenlevande bakterier, som producerade syre. Det är bara att tacka dem för det!
 
VAD ÄR DÅ PROBLEMET
De två syreatomerna O2 i syre är stabila – det vill säga att alla elektroner är hemma. Elektroner är partiklar som ingår i en atom. Om kroppen genom en kemisk reaktion, med hjälp av enzymer eller dylikt tar upp en syreatom (genom till exempel andningen) från O2 – blir bara en atom kvar. Denna atom är inte stabil, den har inte längre rätt antal elektroner. Eftersom det är atomens uppgift att bli och förbli stabil – ser sig denna syreatom omkring efter någon annan atom att slå sig samman med. Det är dessa ensamma syreatomer, på jakt efter stabilitet och sällskap, som brukar kallas för fria radikaler. Dessa reaktioner händer överallt där det finns syre – både i och utanför våra kroppar.
 
FRIA RADIKALER
A free radical is any atom or molecule that has one or more unpaired electrons and is capable of independent existence
 
Förenklat – de fria radikalerna ser sig om efter andra atomer att slå sig ihop med, och just oljor och fetter har elektroner som är relativt lättstulna, och blir därför ett lätt byte. Fria radikaler finns även i huden och det är här antioxidanter i hudvård kommer in i resonemanget. Antioxidanter är kemiska ämnen som kan neutralisera, eller plocka upp fria radikaler. Fria radikaler kontrolleras i kroppen och i huden av många naturligt förekommande antioxidanter som till exempel vitamin E och C.
 
VAD ÄR DÅ PROBLEMET 2
Dessvärre är det så att fria radikaler (så länge de är fria) allvarligt skadar vår hud och vår kropp. På samma sätt som oljan härsknade – den oxiderade, blev gammal. Vår hud utsätts för oxidativ stress (obalans), vilket orsakar snabbare åldrande, inflammationer och sjukdomar som hudcancer. Antalet fria radikaler i huden ökar av solande, rökning och ohälsosam livsstil. Men även om vi lever sunt finns det fria radikaler i vår hud.
 
VAD VI KAN GÖRA
För att minska den oxidativa stressen i huden kan vi inta antioxidanter via kosten eller som kosttillskott. Det går även att tillföra huden antioxidanter via hudvårdsprodukter. Exempel på antioxidanter som är verksamma på huden är E-vitamin (tocopherol), beta caroten, Q10, C-vitamin och många fler. Det går även att förlänga en oljas hållbarhet, det vill säga fördröja oxidationen, med hjälp av E-vitamin.
 
TAS ANTIOXIDANTER UPP AV KROPPEN
Vattenbaserade antioxidanter som till exempel C-vitamin kan inte ta sig igenom en frisk hud. Fettlösliga antioxidanter har i teorin en större möjlighet att ta sig igenom huden, hudcellerna är sammanfogade med fetter och detta fett skulle möjligen kunna transportera in exempelvis A-vitamin. En rekommendation till gravida att inte använda starka A-vitamin-preparat (hudvård) regelbundet över stora hudområden tycker jag är rimlig. Det är ett sätt att tillämpa försiktighetsprincipen, det vill säga att redan misstanke är anledning till åtgärd.
 
HELENA ERIKSSON
Ekologisk hudvårdsterapeut
Diplomerad fytoterapeut
Produktutvecklare på Färg & Förändring
 
 
Stäng denna flik.