Huden

För att förstå hur hudvårdsprodukter fungerar måste vi börja med att undersöka hur huden fungerar. Av största vikt är att bli medveten om vad som tas upp av huden och vad som stannar på hudens yta. Eftersom hudcellerna bildas en bit ner i huden har intresset ofta inriktat sig på produkter och ingredienser som har ansetts ta sig ner djupare i huden och där ha större möjlighet att påverka hudcellerna under deras utveckling.
 
Ämnen som finns naturligt på eller i huden:

  Sebum (fett)
  Karbamid (urinämne från svett)
  Mjölksyra (mjölksyrebakterier som sänker PH-värdet)
  Proteiner (både kroppsegna och andra från vår omgivande miljö)
  Enzymer (en del i vårt försvar)
  Peptider (del av immunförsvaret samt proteiner i sönderfall)
  Salter (fuktbindare från svett)
  Fukt (från hudvård och luften)
  Adulta stamceller (som fixar och reparerar)

ATT ÅLDRAS VACKERT
En bra hudvårdsprodukt stödjer hudens egen funktion. Därför bör produkten innehålla en eller flera av ämnena från listan ovan, alltså hudens egna ämnen. På så vis får huden hjälp på sina egna villkor och kan bli frisk och vacker oavsett ålder. De produkter vi tillverkar är alla inriktade på att få huden att fungera optimalt. Det innebär inte att ålderstecken kommer att försvinna. Överhuvudtaget anser vi att anti-age-hudvården idag fokuserar för mycket på att bekämpa rynkor och för lite på att ge huden en fräsch ton och en hälsosam utstrålning. Vi kan stimulera huden till att fungera bättre och även fördröja åldrandet om vi hjälper på rätt sätt. Men vi kommer likväl att åldras. Målet, som jag ser det, är att öka förutsättningarna för att åldras vackert.
 
ATT STÄRKA HUDENS EGEN SKYDDSBARRIÄR
En bra utgångspunkt är att stärka hudens egna grundläggande försvar. Vår egen skyddsbarriär består av en mängd ämnen och mekanismer. Bara genom att stärka hudens egen barriär får vi en vackrare hud. Fungerar huden dåligt är den mindre mottaglig för olika behandlingar. Som jag ser det måste vi börja här.
 
Huden behöver både fett och fukt, i lite olika proportioner beroende på vad vår egen hud producerar. Den olja som så vitt jag vet fått det bästa betyget när det gäller att bygga upp skyddsbarriären är den vanliga och oglamorösa solrosoljan. Med det betyder inte att andra oljor är dåliga! Har du hudproblem av något slag? Testa hampfröolja som är rik på omega 3.
 
Som jag ser det gör vi huden en stor tjänst om vi hjälper till att sänka dess PH-värde. En produkt bör ha ett PH på ca 4.5 för att stödja huden. Tvål och annat som är basiskt bara förstör – bort med det!
Fukt är också viktigt för huden. Huden binder fukt från omgivningen och hudvårdsprodukter med hjälp av ämnen som den själv producerar. Exempel på dessa ämnen är urea (karbamid), olika salter, proteiner och peptider. För optimal funktion behöver även denna kategori finnas i hudvårdsrutinen.
 
VAD TAS UPP AV HUDENS DJUPARE LAGER?
För att en molekyl ska kunna ta sig igenom Stratum Corneum (SC) som på svenska brukar kallas hornlagret, måste den vara liten. Exempel på små molekyler är alkaloider som nikotin och morfin. Dessa är oftast giftiga. Andra exempel är eteriska oljor som av de flesta anses passera genom hornlagret, även om det inte råder full enighet i denna fråga. En grupp som brukar benämnas nanopartiklar kan även de tas upp av kroppen genom huden, detta är partiklar som tillverkats från olika ämnen (finns ej i denna storlek i vår miljö) – och det enda som förenar dem är den extremt lilla storleken. Nanopartiklar kan ta sig in lite här och där i kroppen, och jag anser att man bör undvika dessa då deras bieffekter är dåligt kända. I våra produkter finns inga nanopartiklar. Tyvärr kan också vissa miljögifter ta sig in via huden.
 
Det yttersta hudlagret SC har som uppgift att skydda oss mot omvärlden och gör ett väldigt bra jobb. Det är nästan helt omöjligt för yttre molekyler att ta sig in. Undantaget gäller om huden blivit skadad och skyddsbarriären fungerar dåligt. Yttre ämnen kan även ta sig in via porer och hårsäckar i liten omfattning. Inom läkemedelsindustrin bedrivs nu mycket forskning på hur det skulle vara möjligt att administrera läkemedel genom huden. Det har dock visat sig vara betydligt svårare än vad man först trott.
 
EXEMPEL PÅ ÄMNEN SOM INTE TAS UPP
Detta är vad vi vet nu. Framtidens forskning kanske visar annorlunda. Observera att ett ämne kan vara vårdande och bra för vår hud även om det enbart verkar i det yttersta hudlagret.
 
Vattenlösliga ämnen, som exempelvis vatten, aloe vera, hydrolater (utom den mycket lilla del som består av eterisk olja), vattenlösliga ämnen från örter etc, tar sig inte in genom huden. En av hudens allra viktigaste uppdrag är just att vara 100 % vattentät. Många örter innehåller naturliga saponiner (tvålämnen), dessa har en ytspänningssänkande effekt. Det innebär att hudvårdsprodukter som innehåller örter har större chans att ta sig längre ner i huden. Men det handlar fortfarande om hudens yttre lager.
 
Vegetabiliska oljor som olivolja, kokosolja, jättenattljusolja (finns massvis av olika oljor), tas ej upp längre ner i huden, men har dock möjlighet att ta sig en bit ner i huden. Detta beror på att det mellan hudcellerna (som tegelstenar) ligger fett (som murbruk). Fettet skulle teoretiskt kunna släppa igenom en del av den vegetabiliska oljan, men jag är inte säker. Vad som händer när olja stryks på huden är att den sväller upp en aning, hur mycket varierar mellan olika oljor. Sker appliceringen regelbundet ökar hudens förmåga att svälla. En hud som är uppsvälld har lättare att binda fukt. Detta sammantaget gör att huden blir slätare, mer vårdad och får mer volym.
 
Proteiner – består av kedjor av aminosyror (minst 50 st). Proteiner binds till huden (tas ej upp av huden) pga kemiska bindningar som gör att de dras till varandra. Kollagen är ett protein. Det samma gäller elastin som gör att huden behåller sin elaticitet och spänst. (Physiology of the Skin av Zoe Diana Draelos & Peter T. Pugliese, 2011). Elastin kan varken passera in eller ut genom Stratum Corneum, vilket ju är livsviktigt. För vad skulle hända om det passerade ut genom huden? Proteiner och ämnen som kollagen och elastin är däremot utmärkta som mjukgörare på ytan av huden. När det gäller peptider är dessa något mindre än proteiner. De kan ta sig in en bit i hudens yttersta lager, men absolut inte till de lager där huden bildas.
 
SKADAD HUD
Genom en skadad hud kan yttre ämnen tas upp som egentligen inte skulle komma in i kroppen. Ämnen kan även ta sig in genom hårsäckar och svettkörtlar. Blir till exempel hårsäckarna skadade genom vaxning kan yttre ämnen ta sig in lättare. Om du vaxar din hud eller rakar dig, är det mycket viktigt att du använder mycket bra produkter efteråt. Det samma gäller om du har eksem, skrubbsår etc.
 
HELENA ERIKSSON
Ekologisk hudvårdsterapeut
Diplomerad fytoterapeut
Produktutvecklare på Färg & Förändring
 
 
Stäng denna flik.