Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en så kallad polysackarid som finns naturligt i vår hud. Den kan även tillverkas utanför vår kropp, oftast genom en specifik jäsning av mjölksyrabakterier (har inte med mjölk att göra). Den naturliga hyaluronsyran i vår hud är speciellt viktigt för regleringen av, och förmågan till, fuktbindning i huden. Tillverkad hyaluronsyra används mycket i hudvård och är inte känt för att vara varken toxiskt eller hudirriterande. Molekylstorleken i hyaluronsyra är relativt stor, vilket gör att den inte kan ta sig ner genom huden (Skin Care Beyond Basics, av Mark Lees, 2012, s. 176). Det finns även specialtillverkad hyaluronsyra med mindre molekylstorlekar. Men den har vi på grund av försiktighetsprincipen valt att inte använda.
 
SÅ HÄR FUNGERAR DET
Det hyaluronsyra gör när det appliceras på vår hud är att förhöja den naturliga fuktnivån i hudens yttre lager. Detta bidrar till att huden får mer volym, och därigenom ser friskare ut. I en fuktmättad hud är det även lättare för celler att kommunicera. Detta tros ligga bakom den mer långsiktiga effekten som tillförd hyaluronsyra har på huden. Den stärker därvid hudens naturliga funktion och gör den slätare. Den kortsiktiga verkan man kan se efter applicering har bland annat att göra med att hyaluronsyra lägger sig som en skyddande hinna över huden, som får ett slätare utseende samtidigt som hudens fukt bevaras.
 
HELENA ERIKSSON
Ekologisk hudvårdsterapeut
Diplomerad fytoterapeut
Produktutvecklare på Färg & Förändring
 
 
Stäng denna flik.