Peptider

Det finns många olika sorters peptider, både de som finns naturligt på huden och som medverkar i vårt immunsystem, och de som kan tillföras utifrån via hudvård eller den omgivande miljön. Det jag skriver om här är så kallade signalpeptider. Dessa tas ej upp av huden, utan ger sin verkan (skickar signaler) i hudens yttre delar.
 
De byggstenar som bygger upp proteiner kallas aminosyror. Bindningen mellan olika aminosyror kallas peptidbindning, och en kedja av aminosyror kallas peptid. En kedja av många peptider kallas polypeptid. Peptider kan tillverkas av aminosyror som av forskare väljs ut för att skapa en specifik funktion. Peptider brukar delas in i familjer så som “carrier peptides”, ”signal peptides”, ”neurotransmitter peptides” samt ”enzyme modulating peptides”. En kedja som innehåller mer än 50 aminosyror kallas protein.
 
Peptider finns naturligt i vår hud och fungerar som kroppens budbärare på cellnivå och kan aktivera enzym, reglera produktionen av protein och aktivera/inaktivera olika receptorer. När peptider som ska användas i hudvård tillverkas är det viktigt att förvissa sig om hur de framställs, samt vilka eventuella biprodukter som skapas. Några företag tillverkar peptider med hjälp av “green technology” där kontrollen av ursprungsmaterial, och biprodukter är reglerad. Peptider lämpar sig för alla hudtyper. Allergiska reaktioner mot peptider är ytterst sällsynta, och de tolereras väl av de allra flesta.
 
SÅ HÄR FUNGERAR DET
Elastin är ett protein som finns naturligt i huden och som hjälper den att bibehålla sin elasticitet. Det finns ett enzym i kroppen som bidrar till denna process. Men det finns också ett enzym som bidrar till att bryta ner elastinets funktion – detta enzym heter elastase. Det finns alltså både det som bygger upp och främjar elastinets funktion, och det som bryter ner elastin. Denna kunskap innebär att vi kan skapa hudvård som förbättrar hudens kondition. Alltså: att försöka förhindra att elastase angriper elastin och därigenom försämrar dess kvalitet, är en nyckelfråga när det gäller hudvård mot ålderstecken.
 
De peptider som används mest i hudvård idag är så kallade signalpeptider. Dessa kan stimulera produktionen av till exempel elastin och kollagen i huden. Det tillförs på huden i låg koncentration eftersom dess uppgift bara är att ge en signal. Att detta kan fungera beror på att det i huden finns ett återkopplingssystem där signaler sprids nedåt genom hudens lager, för att huden ska veta vad som behövs produceras mer av just för tillfället. Om vi går tillbaka till elastinet igen: nedbrytningen av elastin i huden gör att det blir kvar nedbrutna proteiner i och på huden, dessa har ett mindre antal aminosyror och är alltså peptider. Dessa restprodukter känner hudens återkopplingssystem av – och vad händer då? Jo, huden börjar producera mer elastin (och mindre av det nedbrytande enzymet) för att ersätta det som brutits ned.
 
Nu är vi framme vid anledningen till att peptider används i hudvård för att på olika sätt förbättra hudens kondition. När vi applicerar en produkt där det finns peptider som är uppbyggda på samma sätt som kroppens eget nedbrutna elastin, går det genast signaler ner genom huden som talar om att mer elastin behöver tillverkas! På det sättet kan vi hjälpa huden att föryngra sig. Detsamma gäller även proteinet kollagen som både byggs upp och bryts ner på liknande sätt. Även här signalerar peptiden att för mycket kollagen brutits ner av huden (genom att det tillförts ett ofullständigt kollagen), och huden reagerar genom att producera mer kollagen.
 
Det är viktigt att förstå att signalpeptiderna befinner sig i den yttre delen av huden. Det som händer längre ner i huden beror på att de har triggat igång hudens eget signalsystem, en så kallad kaskadeffekt.
 
HELENA ERIKSSON
Ekologisk hudvårdsterapeut
Diplomerad fytoterapeut
Produktutvecklare på Färg & Förändring
 
 
Stäng denna flik.