Karbamid

Karbamid är ett salt som ger mycket bra fuktbindande verkan på huden. Vid högre dosering verkar det mjukgörande genom att lösa upp döda hudceller – vilket gör det perfekt i en fotkräm.
 
Karbamid är ett urinämne som finns naturligt i urinen hos alla däggdjur. Även i vår svett finns karbamid. Det verkar då naturligt fuktbindande på huden. I kroppen finns ”ureacykeln”. När kroppen bryter ner aminosyror omvandlas dessa till ammoniak och sedan till karbamid (urea).
Förr tillverkades karbamid från urin, särskilt hästurin. Idag framställs det på kemisk väg med hjälp av koldioxid och ammoniak.
 
Inom jordbruket används urea som gödselmedel, vilket kan vara ett miljöproblem. Den försumbara mängd som ingår i hudvård, är enligt vår bedömning inget miljöproblem som behöver beaktas. (Om du under en månad förbrukar en hudvårdsprodukt på 100 ml som innehåller 5 % karbamid, så motsvarar det mindre än hälften av den karbamid som din kropp på helt naturlig väg släpper ifrån sig varje dag.)
 
Vissa ekologiska märkningar tillåter inte att karbamid/urea ingår i produkterna. Vi har valt att använda det med anledning av dess enastående egenskaper som fuktbindande ingrediens i hudvård. I de flesta ”apotekskrämer” för behandling av torr hud ingår karbamid. Dessa produkter innehåller dessvärre andra ämnen som ur ett ekologiskt perspektiv är mindre bra. Vi vill erbjuda ett alternativ till dessa.
 
Vi rekommenderar inte att produkter som innehåller hög andel karbamid används vid extremt känslig hud eller till små barn. Karbamid kan svida på tunn och känslig hud. Flowers Kokoskräm är ett utmärkt val till mycket känslig hud.
 
Stäng denna flik.